Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Dạng bài Đọc hiểu lớp 12

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Harvard Universities, today recognized as part of the top echelon of the worlds universities came from very inauspicious and humble beginnings.

This oldest of American universities was founded in 1636, just sixteen years after the Pilgrims landed at Plymouth. Included in the Puritan emigrants to the Massachusetts colony during this period were more than 100 graduates of England's prestigious  Oxford  and  Cambridge  universities  and  these  universities graduates in  the  New  World  were determined that their sons would have the same educational opportunities that they themselves had had. Because of this support in the colony for an institution of higher learning, he General Court of Massachusetts appropriated 400 pounds for a college in October of 1636 and early the following year decided on a parcel of land for the school- this land was an area called Newetowne, which was later renamed Cambridge after its  English cousin and is the site of the present-day university.

When a young minister named John Harvard, who came from the neighboring town of Charlestowne, died from tuberculosis in 1638, he willed half of his estate of 1,700 pounds to the fledgling college. In spite of the fact that only half of the bequest was actually paid, the General Court named the college after the minister in appreciation for what he had done. The amount of the bequest may not have been large, particularly by today's standards, but it was more than the General Court had found it necessary to appropriate in order to open the college.

Henry Dunster was appointed the first president of Harvard in 1640, and it should be noted that in addition to serving as president, he was also the entire faculty, with an entering freshman class of four students. Although the staff did expand somewhat, for the first century of its existence the entire teaching staff consisted of the president and three or four tutors.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The passage implies that                                   

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:53315
Giải chi tiết

Sentence:

- "This oldest of American universities was founded in 1636, just sixteen years after the Pilgrims landed at Plymouth. "

- he General Court of Massachusetts appropriated 400 pounds for a college in October of 1636 and early the following year decided on a parcel of land for the school- this land was an area called Newetowne, 

- When a young minister named John Harvard, ...he willed half of his estate of 1,700 pounds to the fledgling college.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
The passage indicates that Harvard is                                 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:53316
Giải chi tiết

Bài đọc ngụ ý rằng Harvard là

A. một trong những trường đại học cổ nhất thế giới

Dẫn chứng:  "This oldest of American universities was founded in 1636, just sixteen years after the Pilgrims landed at Plymouth. Included in the Puritan emigrants to the Massachusetts colony during this period were more than 100 graduates of England's prestigious  Oxford  and  Cambridge  universities  "

=> Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
The main idea of this passage is that                                 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:53317
Giải chi tiết

Nội dung chính của bài đọc là

A.John Harvard là chìa khóa cho sự phát triển của trường đại học tuyệt vời.

B. Haveard là một trong những trường đại học danh giá nhất thế giới.

C. Trường đại học Harvard đã phát triển dưới sự bảo hộ của tòa án Generak của bang Massachusetts

D. Trường đại học tuyệt vời ngày nay bắt đầu từ cơ ngơi nhỏ bé.

Dẫn chứng: Harvard Universities, today recognized as part of the top echelon of the worlds universities came from very inauspicious and humble beginnings.

=> Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
The "pounds" in the second paragraph are probably                                

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:53318
Giải chi tiết

pounds= đồng bảng Anh

A. học sinh cao đẳng

B. đơn vị tiền tệ

C. loại sách

D. khuôn viên trường học 

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
The word "fledgling" in the third paragraph could best be replaced by which of the following?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:53319
Giải chi tiết

fledgling = non trẻ

A. bay

B. mới sinh

C. cánh

D. thành lập

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
The pronoun "they" in the second paragraph refers to                                 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:53320
Giải chi tiết

Sentence: "England's prestigious  Oxford  and  Cambridge  universities  and  these  universities graduates in  the  New  World  were determined that their sons would have the same educational opportunities that they ..."

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 7:
The word "somewhat" in the last paragraph could best be replaced by____

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:53321
Giải chi tiết

somewhat = một chút/ phần nào đó

A. qua lại

B. cạnh nhau

C. nhiều hoặc ít hơn

D. đến và ủng hộ nhau

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 8:
It can be inferred from the passage that the Puritans who traveled to Massachusetts colony were                           

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:53322
Giải chi tiết

Sentence: "Because of this support in the colony for an institution of higher learning, he General Court of Massachusetts appropriated 400 pounds for a college in October of 1636 and early the following year decided on a parcel of land for the school-"

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 9:
Where in the passage does it indicate how much money Minister Harvard was really responsible for giving to the university?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:53323
Giải chi tiết

Sentence: "Massachusetts appropriated 400 pounds for a college in October of 1636 and early the following year decided on a parcel of land for the school- this land was an area called 

When a young minister named John Harvard, who came from the neighboring town of Charlestowne, died from tuberculosis in 1638, he willed half of his estate of 1,700 pounds to the fledgling college."

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 10:
Which of the following is not mentioned about John Harvard?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:53324
Giải chi tiết

Sentence: "Henry Dunster was appointed the first president of Harvard in 1640, ...in addition to serving as president, he was also the entire faculty, with an entering freshman class of four students. "

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com