Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 39 to 45.

When corals are mentioned, many people think of rock-life forms in the sea filled with colorful fish. But corals are made up of hundreds of thousands of small organisms which live and feed like any other sea life. For the past five years, researchers in Hawaii and Australia have been engineering corals inside a lab to see if they could better resist the effects of climate change. They say it is now time to see how their creations perform in nature. The scientists say climate change linked to human causes has led to warming oceans that can harm sea life. They say if the more heat-resistant corals they developed do well in the ocean, the method can be used to help save suffering and dying reefs.

The team tested three methods for making corals that would be strong and healthy in nature. One was the  method  of  selective  breeding.  This  method  involves  scientists  choosing   parents   with   desirable characteristics for reproductive purposes. A second method subjected the corals to increasing temperatures to condition them to be able to survive in warm ocean environments. The third involved making changes to the algae that provide corals with necessary nutrients. The leader of the project, University of Hawaii researcher Kira Hughes, said all the methods proved successful in the lab. She told The Associated Press that some scientists might worry that such methods go against the natural processes of nature. But with the planet continuing to warm more and more, she does not see any better options.

“We have to intervene in order to make a change for coral reefs to survive into the future,” Hughes said. When ocean temperatures rise, corals release algae that supplies nutrients and gives them color. This causes them to turn white, a process called bleaching. When this happens, corals can quickly become sick and die. But for years, scientists have been observing corals that have survived bleaching, even when others have died on the same reef. They are now centering on those healthy survivors and hoping to further increase their resistance to heat. Those corals were used as the parents for the newly created kinds.

(https://learningenglish.voanews.com)

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Vận dụng

According to paragraph 2, _____________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:563451
Phương pháp giải

Đọc hiểu

Giải chi tiết

Theo đoạn 2, _____________.

A. ba phương pháp, mặc dù tương phản, được thử nghiệm hiệu quả trong thực tế

B. phương pháp đầu tiên là chọn giống có ưu thế

C. cộng đồng khoa học đạt được sự đồng thuận về việc tạo ra những loại san hô mới này

D. Kira Hughes lạc quan về việc tìm ra nhiều sự lựa chọn để giải quyết vấn đề mất san hô

Thông tin: The team tested three methods for making corals that would be strong and healthy in nature. One was the  method  of  selective  breeding.

Tạm dịch: Nhóm nghiên cứu đã thử nghiệm ba phương pháp để tạo ra san hô mạnh mẽ và khỏe mạnh trong tự nhiên. Một là phương pháp nhân giống chọn lọc.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
Vận dụng

The word “subjected” in paragraph 2 is closest in meaning to ____________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:563452
Phương pháp giải

Đọc hiểu

Giải chi tiết

Từ “subjected” trong đoạn 2 gần nghĩa nhất với ________.

subjected something to something: cho cái gì trải nghiệm điều gì đó

A. put + something + through + something: cho cái gì trải nghiệm điều gì đó

B. break through + something: vượt qua

C. see + something + through: tiếp tục làm một việc gì đó cho đến khi hoàn thành

D. pull through + something: hồi phục

=> subjected = put through

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
Vận dụng

The word “resist” in paragraph 1 is closest in meaning to _____________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:563453
Phương pháp giải

Đọc hiểu

Giải chi tiết

Từ “resist” trong đoạn 1 gần nghĩa nhất với ______.

resist (v): chống lại

A. frighten (v): làm sợ hãi

B. preserve (v): bảo tồn

C. confuse (v): gây bối rối

D. withstand (v): chịu đựng

=> resist = withstand

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
Vận dụng cao

What is the main idea of the passage?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:563454
Phương pháp giải

Đọc hiểu

Giải chi tiết

Ý chính của đoạn văn là gì?

A. Một loại tảo mới giúp mang lại nhiều chất dinh dưỡng cho san hô.

B. Các nhà khoa học đã tạo ra san hô trong phòng thí nghiệm để chống lại biến đổi khí hậu tốt hơn.

C. Tẩy trắng, một quá trình mà các rạn san hô chuyển sang màu trắng và chết.

D. Có nhiều nguyên nhân dẫn đến biến đổi khí hậu và làm mất các rạn san hô.

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com