Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
We call Earth the 'Blue Planet' because the ocean covers about 71 per cent of it! Many people wear blue to celebrate World Oceans Day on 8 June every year. This is a special day to learn about oceans, why they are in danger and why it's so important to protect them.
What are the world's oceans?
The world has five oceans: the Pacific Ocean, the Atlantic Ocean, the Indian Ocean, the Southern Ocean and the Arctic Ocean. The Pacific is the biggest – it's bigger than all the land in the world put together. The smallest, the Arctic Ocean, is frozen for a lot of the year. But scientists think that soon much of the ice will disappear because of climate change.
How are we polluting our oceans?
There are billions and billions of pieces of plastic in our oceans. There are five enormous patches of plastic in the oceans around the world. One patch in particular, known as the 'Great Pacific Garbage Patch', measures 1.6 million square kilometres – that's about seven times the size of the UK! Plastic in oceans is killing fish, birds, turtles and other sea creatures. It's also dangerous for our health, because fish eat the tiny pieces of plastic and then humans eat the fish.
What can we do to help our oceans?
There's lots that we can do, on World Oceans Day and on every day of the year! Whenever you're at the seaside, be kind and respectful to the environment by not harming any animals and taking all your rubbish home with you. You could take part in a beach clean-up and collect rubbish to make the beach a cleaner and safer place. If you don't live near the coast, you can still help. Why not ask your friends and classmates to help make posters to tell other people how important oceans are. Happy World Oceans Day!
Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5 dưới đây:
What is the main idea of the passage?
Đáp án đúng là: B
Đáp án cần chọn là: B
To what does the pronoun "they" in the first paragraph refer?
Đáp án đúng là: B
Đáp án cần chọn là: B
The word "disappear" in the second paragraph is closest in meaning to_______.
Đáp án đúng là: C
Đáp án cần chọn là: C
How much of Earth's surface is covered by the ocean?
Đáp án đúng là: C
Đáp án cần chọn là: C
What is TRUE about the passage?
Đáp án đúng là: C
Nội dung dịch:
Chúng tôi gọi Trái đất là 'Hành tinh xanh' vì đại dương bao phủ khoảng 71% diện tích của nó! Nhiều người mặc đồ màu xanh lam để kỷ niệm Ngày Đại dương Thế giới vào ngày 8 tháng 6 hàng năm. Đây là một ngày đặc biệt để tìm hiểu về các đại dương, tại sao chúng đang gặp nguy hiểm và tại sao việc bảo vệ chúng lại quan trọng đến vậy.
Các đại dương trên thế giới là gì?
Thế giới có 5 đại dương: Thái Bình Dương, Đại Tây Dương, Ấn Độ Dương, Nam Đại Dương và Bắc Băng Dương. Thái Bình Dương là lớn nhất - nó lớn hơn tất cả đất liền trên thế giới cộng lại. Nhỏ nhất là Bắc Băng Dương, bị đóng băng nhiều năm trong năm. Nhưng các nhà khoa học cho rằng phần lớn băng sẽ sớm biến mất do biến đổi khí hậu.
Chúng ta đang làm ô nhiễm đại dương như thế nào?
Có hàng tỷ tỷ mảnh nhựa trong đại dương của chúng ta. Có năm mảng nhựa khổng lồ trong các đại dương trên khắp thế giới. Đặc biệt, có một mảnh đất, được gọi là 'Vùng rác lớn Thái Bình Dương', có diện tích 1,6 triệu km2 - gấp khoảng bảy lần diện tích của Vương quốc Anh! Nhựa trong đại dương đang giết chết cá, chim, rùa và các sinh vật biển khác. Nó cũng nguy hiểm cho sức khỏe của chúng ta, vì cá ăn những mảnh nhựa nhỏ và sau đó con người ăn cá.
Chúng ta có thể làm gì để giúp đại dương của chúng ta?
Có rất nhiều điều chúng ta có thể làm vào Ngày Đại dương Thế giới và vào mọi ngày trong năm! Bất cứ khi nào bạn ở bên bờ biển, hãy tử tế và tôn trọng môi trường bằng cách không làm hại bất kỳ động vật nào và mang tất cả rác về nhà. Bạn có thể tham gia dọn dẹp bãi biển và thu gom rác để biến bãi biển thành một nơi sạch sẽ và an toàn hơn. Nếu bạn không sống gần bờ biển, bạn vẫn có thể giúp đỡ. Tại sao không nhờ bạn bè và bạn cùng lớp của bạn giúp làm áp phích để nói cho người khác biết đại dương quan trọng như thế nào. Chúc mừng Ngày Đại dương Thế giới!
Đáp án cần chọn là: C
Quảng cáo
>> 2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hỗ trợ - Hướng dẫn
-
024.7300.7989
-
1800.6947
(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com












