Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Glass is a remarkable substance made from the simplest raw materials. It can be colored or colorless, monochrome or polychrome, transparent, translucent, or opaque. It is lightweight impermeable to liquids, readily cleaned and reused, durable yet fragile, and often very beautiful Glass can be decorated in multiple ways and its optical properties are exceptional. In all its myriad forms – as table ware, containers, in architecture and design –glass represents a major achievement in the history of technological developments.

Since the Bronze Age about 3,000 B.C., glass has been used for making various kinds of objects. It was first made from a mixture of silica, line and an alkali such as soda or potash, and these remained the basic ingredients of glass until the development of lead glass in the seventeenth century.

When heated, the mixture becomes soft and malleable and can be formed by various techniques into a vast array of shapes and sizes. The homogeneous mass thus formed by melting then cools to create glass, but in contrast to most materials formed in this way (metals, for instance), glass lacks the crystalline structure normally associated with solids, and instead retains the random molecular structure of a liquid. In effect, as molten glass cools, it progressively stiffens until rigid, but does so without setting up a network of interlocking crystals customarily associated with that process. This is why glass shatters so easily when dealt a blow. Why glass deteriorates over time, especially when exposed to moisture, and why glassware must be slowly reheated and uniformly cooled after manufacture to release internal stresses induced by uneven cooling.

Another unusual feature of glass is the manner in which its viscosity changes as it turns from a cold substance into a hot, ductile liquid. Unlike metals that flow or “freeze” at specific temperatures glass progressively softens as the temperature rises, going through varying stages of malleability until it flows like a thick syrup. Each stage of malleability allows the glass to be manipulated into various forms, by different techniques, and if suddenly cooled the object retains the shape achieved at that point. Glass is thus amenable to a greater number of heat- forming techniques than most other materials.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Glass is a remarkable substance made from the simplest raw materials. It can be colored or colorless, monochrome or polychrome, transparent, translucent, or opaque. It is lightweight impermeable to liquids, readily cleaned and reused, durable yet fragile, and often very beautiful Glass can be decorated in multiple ways and its optical properties are exceptional. In all its myriad forms – as table ware, containers, in architecture and design –glass represents a major achievement in the history of technological developments.

Since the Bronze Age about 3,000 B.C., glass has been used for making various kinds of objects. It was first made from a mixture of silica, line and an alkali such as soda or potash, and these remained the basic ingredients of glass until the development of lead glass in the seventeenth century.

When heated, the mixture becomes soft and malleable and can be formed by various techniques into a vast array of shapes and sizes. The homogeneous mass thus formed by melting then cools to create glass, but in contrast to most materials formed in this way (metals, for instance), glass lacks the crystalline structure normally associated with solids, and instead retains the random molecular structure of a liquid. In effect, as molten glass cools, it progressively stiffens until rigid, but does so without setting up a network of interlocking crystals customarily associated with that process. This is why glass shatters so easily when dealt a blow. Why glass deteriorates over time, especially when exposed to moisture, and why glassware must be slowly reheated and uniformly cooled after manufacture to release internal stresses induced by uneven cooling.

Another unusual feature of glass is the manner in which its viscosity changes as it turns from a cold substance into a hot, ductile liquid. Unlike metals that flow or “freeze” at specific temperatures glass progressively softens as the temperature rises, going through varying stages of malleability until it flows like a thick syrup. Each stage of malleability allows the glass to be manipulated into various forms, by different techniques, and if suddenly cooled the object retains the shape achieved at that point. Glass is thus amenable to a greater number of heat- forming techniques than most other materials.

Câu 1: What is the main idea of the passage?

A. The historical development and basic composition of glass.

B. The unique properties and versatility of glass in various forms and techniques.

C. The process of heating and cooling glass to achieve different shapes and structures.

D. The differences between glass and metals in terms of their molecular structure and properties.

Câu hỏi : 710606
Phương pháp giải:
Đọc - ý chính
  • Đáp án : B
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Ý chính của đoạn văn là gì?

    A. Lịch sử phát triển và thành phần cơ bản của thủy tinh.

    B. Các đặc tính độc đáo và tính linh hoạt của kính dưới nhiều hình thức và kỹ thuật khác nhau.

    C. Quá trình gia nhiệt và làm nguội kính để đạt được các hình dạng và cấu trúc khác nhau.

    D. Sự khác biệt giữa thủy tinh và kim loại về cấu trúc và tính chất phân tử của chúng.

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 2: The word customarily in paragraph 2 could best be replaced by “_______”.

A. naturally

B. necessarily

C. usually

D. certainly

Câu hỏi : 710607
Phương pháp giải:
Đọc - từ vựng
  • Đáp án : C
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Từ “customarily” ở đoạn 2 có thể được thay thế bằng “_______”.

    1. tự nhiên
    2. nhất thiết
    3. thường
    D. chắc chắn

    Thông tin:

    In effect, as molten glass cools, it progressively stiffens until rigid, but does so without setting up a network of interlocking crystals customarily associated with that process.

    Tạm dịch:

    Trên thực tế, khi thủy tinh nóng chảy nguội đi, nó sẽ cứng dần dần cho đến khi cứng lại, nhưng làm như vậy mà không thiết lập một mạng lưới các tinh thể lồng vào nhau thường gắn liền với quá trình đó.

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 3: The words exposed to in paragraph 2 most likely mean“_______”.

A. hardened by

B. chilled with C. subjected to D. deprived of

Câu hỏi : 710608
Phương pháp giải:
Đọc - từ vựng
  • Đáp án : C
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Từ “expected to” ở đoạn 2 có nhiều khả năng mang nghĩa “_______”.

    1. cứng lại bởi
    2. ướp lạnh với
    3. tiếp xúc với
    D. tước đoạt

    Thông tin:

    Why glass deteriorates over time, especially when exposed to moisture, and why glassware must be slowly reheated and uniformly cooled after manufacture to release internal stresses induced by uneven cooling.

    Tạm dịch:

    Tại sao thủy tinh bị hư hỏng theo thời gian, đặc biệt là khi tiếp xúc với độ ẩm và tại sao đồ thủy tinh phải được làm nóng lại từ từ và làm nguội đồng đều sau khi sản xuất để giải phóng ứng suất bên trong do làm mát không đều.

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 4: What must be done to release the internal stresses that build up in glass products during manufacture?

A. The glass must be reheated and evenly cooled.

B. The glass must be cooled quickly.

C. The glass must be kept moist until cooled.

D. The glass must be shaped to its desired form immediately.

Câu hỏi : 710609
Phương pháp giải:
Đọc - chi tiết
  • Đáp án : A
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Muốn giải phóng ứng suất bên trong sản phẩm thủy tinh trong quá trình sản xuất phải làm gì?

     A. Kính phải được làm nóng lại và làm nguội đều.

     B. Kính phải được làm nguội nhanh chóng.

     C. Kính phải được giữ ẩm cho đến khi nguội.

     D. Kính phải được tạo hình theo hình dạng mong muốn ngay lập tức.

    Thông tin:

    why glassware must be slowly reheated and uniformly cooled after manufacture to release internal stresses induced by uneven cooling.

    Tạm dịch:

    tại sao đồ thủy tinh phải được làm nóng lại từ từ và làm nguội đồng đều sau khi sản xuất để giải phóng ứng suất bên trong do làm mát không đều.

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 5: The word it in paragraph 3 refers to________.

A. feature

B. glass

C. manner  

D. viscosity

Câu hỏi : 710610
Phương pháp giải:
Đọc - từ thay thế
  • Đáp án : B
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Từ “it” ở đoạn 3 đề cập đến________.

    1. tính năng
    2. thủy tinh
    3. cách thức
    D. độ nhớt

    Thông tin:

    Another unusual feature of glass is the manner in which its viscosity changes as it turns from a cold substance into a hot, ductile liquid.

    Tạm dịch:

    Một đặc điểm khác thường của thủy tinh là cách độ nhớt của nó thay đổi khi nó chuyển từ chất lạnh sang chất lỏng nóng, dẻo.

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 6: According to the passage, why can glass be more easily shaped into specific forms than can metals?

A. It resists breaking when heated  

B. It has better optical properties.

C. It retains heat while its viscosity changes.

D. It gradually becomes softer as its temperature rises.

Câu hỏi : 710611
Phương pháp giải:
Đọc - chi tiết
  • Đáp án : D
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Theo đoạn văn, tại sao thủy tinh có thể dễ dàng được tạo hình thành các dạng cụ thể hơn so với kim loại?

     A. Nó chống vỡ khi đun nóng

     B. Nó có tính chất quang học tốt hơn.

     C. Nó giữ nhiệt trong khi độ nhớt của nó thay đổi.

     D. Nó dần dần trở nên mềm hơn khi nhiệt độ tăng lên.

    Thông tin:

    Unlike metals that flow or “freeze” at specific temperatures glass progressively softens as the temperature rises

    Tạm dịch:

    Không giống như kim loại chảy hoặc “đóng băng” ở nhiệt độ cụ thể, thủy tinh sẽ mềm dần khi nhiệt độ tăng

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 7: According to the passage, how is glass that has cooled and become rigid different from most other rigid substances?

A. It has an interlocking crystal network.

B. It has an unusually low melting temperature.

C. It has varying physical properties.

D. It has a random molecular structure.

Câu hỏi : 710612
Phương pháp giải:
Đọc - chi tiết
  • Đáp án : D
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Theo đoạn văn, thủy tinh đã nguội và trở nên cứng khác với hầu hết các chất cứng khác như thế nào?

    A. Nó có một mạng lưới tinh thể lồng vào nhau.

    B. Nó có nhiệt độ nóng chảy thấp bất thường.

    C. Nó có tính chất vật lý khác nhau.

    D. Nó có cấu trúc phân tử ngẫu nhiên.

    Thông tin:

    but in contrast to most materials formed in this way (metals, for instance), glass lacks the crystalline structure normally associated with solids, and instead retains the random molecular structure of a liquid. In effect, as molten glass cools, it progressively stiffens until rigid, but does so without setting up a network of interlocking crystals customarily associated with that process

    Tạm dịch:

    nhưng trái ngược với hầu hết các vật liệu được hình thành theo cách này (ví dụ như kim loại), thủy tinh thiếu cấu trúc tinh thể thường liên quan đến chất rắn và thay vào đó vẫn giữ cấu trúc phân tử ngẫu nhiên của chất lỏng. Trên thực tế, khi thủy tinh nóng chảy nguội đi, nó sẽ cứng dần dần cho đến khi cứng lại, nhưng làm như vậy mà không thiết lập một mạng lưới các tinh thể lồng vào nhau thường gắn liền với quá trình đó.

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 8: What does the author imply about the raw materials used to make glass?

A. They were the same for centuries.

B. They are liquid.

C. They are transparent.  

D. They are very heavy.

Câu hỏi : 710613
Phương pháp giải:
Đọc - chi tiết
  • Đáp án : A
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Tác giả muốn nói gì về nguyên liệu làm ra thủy tinh?

    1. Chúng giống nhau trong nhiều thế kỷ.
    B. Chúng ở dạng lỏng.

    C. Chúng trong suốt.

    D. Chúng rất nặng.

    Thông tin:

    Since the Bronze Age about 3,000 B.C., glass has been used for making various kinds of objects. It was first made from a mixture of silica, line and an alkali such as soda or potash, and these remained the basic ingredients of glass until the development of lead glass in the seventeenth century.

    Tạm dịch:

    Kể từ thời đại đồ đồng khoảng 3.000 năm trước Công nguyên, thủy tinh đã được sử dụng để chế tạo nhiều loại đồ vật. Lần đầu tiên nó được làm từ hỗn hợp silica, line và chất kiềm như soda hoặc kali, và những chất này vẫn là thành phần cơ bản của thủy tinh cho đến khi thủy tinh chì phát triển vào thế kỷ XVII.

    Chú ý:

    Nội dung dịch:

    Thủy tinh là một chất liệu đặc biệt được làm từ những nguyên liệu thô đơn giản nhất. Nó có thể có màu hoặc không màu, đơn sắc hoặc nhiều màu, trong suốt, mờ hoặc mờ. Nó nhẹ, không thấm chất lỏng, dễ dàng làm sạch và tái sử dụng, bền nhưng dễ vỡ và thường rất đẹp. Thủy tinh có thể được trang trí theo nhiều cách và tính chất quang học của nó rất đặc biệt. Trong vô số hình thức của nó – như đồ dùng trên bàn, đồ đựng, trong kiến trúc và thiết kế – kính đại diện cho một thành tựu lớn trong lịch sử phát triển công nghệ.

    Kể từ thời đại đồ đồng khoảng 3.000 năm trước Công nguyên, thủy tinh đã được sử dụng để chế tạo nhiều loại đồ vật. Lần đầu tiên nó được làm từ hỗn hợp silica, line và chất kiềm như soda hoặc kali, và những chất này vẫn là thành phần cơ bản của thủy tinh cho đến khi thủy tinh chì phát triển vào thế kỷ XVII. Khi đun nóng, hỗn hợp trở nên mềm và dẻo và có thể được tạo thành bằng nhiều kỹ thuật khác nhau thành nhiều hình dạng và kích cỡ khác nhau. Do đó, khối đồng nhất được hình thành bằng cách nấu chảy rồi nguội đi để tạo ra thủy tinh, nhưng trái ngược với hầu hết các vật liệu được hình thành theo cách này (ví dụ như kim loại), thủy tinh thiếu cấu trúc tinh thể thường gắn liền với chất rắn và thay vào đó vẫn giữ cấu trúc phân tử ngẫu nhiên của chất lỏng. . Trên thực tế, khi thủy tinh nóng chảy nguội đi, nó sẽ cứng dần dần cho đến khi cứng lại, nhưng làm như vậy mà không thiết lập một mạng lưới các tinh thể lồng vào nhau thường gắn liền với quá trình đó. Đây là lý do tại sao kính dễ vỡ khi bị va chạm. Tại sao thủy tinh bị hư hỏng theo thời gian, đặc biệt là khi tiếp xúc với độ ẩm và tại sao đồ thủy tinh phải được làm nóng lại từ từ và làm nguội đồng đều sau khi sản xuất để giải phóng ứng suất bên trong do làm mát không đều.

    Một đặc điểm khác thường của thủy tinh là cách độ nhớt của nó thay đổi khi nó chuyển từ chất lạnh sang chất lỏng nóng, dẻo. Không giống như kim loại chảy hoặc “đóng băng” ở nhiệt độ cụ thể, thủy tinh dần dần mềm đi khi nhiệt độ tăng lên, trải qua các giai đoạn dẻo khác nhau cho đến khi nó chảy như một loại xi-rô đặc. Mỗi giai đoạn dẻo cho phép thủy tinh được chế tác thành nhiều dạng khác nhau, bằng các kỹ thuật khác nhau và nếu được làm lạnh đột ngột, vật thể vẫn giữ được hình dạng đạt được tại thời điểm đó. Do đó, thủy tinh có thể áp dụng nhiều kỹ thuật tạo hình nhiệt hơn hầu hết các vật liệu khác.

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Tham Gia Group Dành Cho 2K7 luyện thi Tn THPT - ĐGNL - ĐGTD

>> Lộ Trình Sun 2025 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi TN THPT & ĐGNL; ĐGTD) tại Tuyensinh247.com. Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, 3 bước chi tiết: Nền tảng lớp 12; Luyện thi chuyên sâu; Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com