Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and write True (T) or False (F) before each numbered questions. (2.0 point) Tips for using

Read the following passage and write True (T) or False (F) before each numbered questions. (2.0 point)

Tips for using less plastic

The world has a plastic problem and it is increasing. Scientists are working to find a long-term solution by making plastic more biodegradable. But in the meantime, here are five things you can do to reduce plastic waste now.

Quit using plastic bags. Instead, take your own reusable shopping bag to the store. People use 1,000 billion plastic bags worldwide every year. About 10 percent of them are used in the United States alone. That is almost one bag per American per day. In contrast, the average Dane uses four single-use bags per year, thanks to a plastic bag tax introduced in 1993.

Skip the straw. Today, around 8.3 billion plastic straws pollute the world's beaches. So when you order a drink, say no to the straw, or bring your own reusable one. In 2018, Seattle became the first major U.S. city to ban plastic straws, and many other cities are set to follow its example.

Do not use plastic bottles. Buy a reusable bottle and fill it with any type of beverage you like. Some cities in Australia have completely or partially banned bottled water. Globally, however, people still buy nearly a million plastic bottles every minute.

Avoid plastic packaging. Buy bar soap instead of liquid soap in plastic containers. Do not buy fruit or vegetables in plastic packaging. In the United Kingdom, leaders are calling for 2 supermarkets to have plastic-free areas.

Recycle. We cannot recycle all plastic items, but it is possible to recycle most bottles and milk or juice cartons. Today, Norway recycles 97 percent of its plastic bottles. How? Machines at most supermarkets take the bottles and give a refund of up to 2.5 kroner per bottle.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Nhận biết

_____ About 100 billion plastic bags are used in the United States every year.

Đáp án đúng là: T

Câu hỏi:792794
Phương pháp giải

- Kiến thức: Đọc hiểu

- Từ khóa: 100 billion plastic bags, United States, used every year

- Tìm thấy thông tin trong đoạn 2, câu: “People use 1,000 billion plastic bags worldwide every year. About 10 percent of them are used in the United States alone.”

Giải chi tiết

Có khoảng 100 tỷ túi nhựa được sử dụng ở Hoa Kỳ mỗi năm.

Đối chiếu: 10% của 1,000 tỷ là 100 tỷ → khớp với câu hỏ

Thông tin: “About 10 percent of them are used in the United States alone.”

Tạm dịch: Khoảng 10% số túi nhựa đó được sử dụng ở riêng Hoa Kỳ.

Đáp án T

Đáp án cần điền là: T

Câu hỏi số 2:
Nhận biết

_____ Plastic straws were banned in Seattle in 1993.

Đáp án đúng là: F

Câu hỏi:792795
Phương pháp giải

- Kiến thức: Đọc hiểu

- Từ khóa: Plastic straws, banned, Seattle, 1993

- Tìm thấy thông tin trong đoạn 3: “In 2018, Seattle became the first major U.S. city to ban plastic straws...”

Giải chi tiết

Ống hút nhựa đã bị cấm ở Seattle vào năm 1993.

Đối chiếu: Bài viết nói năm 2018, không phải 1993 → sai thông tin.

Thông tin: “In 2018, Seattle became the first major U.S. city to ban plastic straws.”

Tạm dịch: Vào năm 2018, Seattle trở thành thành phố lớn đầu tiên ở Mỹ cấm ống hút nhựa.

Đáp án F

Đáp án cần điền là: F

Câu hỏi số 3:
Nhận biết

_____ People around the world buy about a million plastic bottles every day.

Đáp án đúng là: F

Câu hỏi:792796
Phương pháp giải

- Kiến thức: Đọc hiểu

- Từ khóa: a million plastic bottles, every day, people around the world.

- Tìm thấy thông tin trong đoạn 4: “Globally, however, people still buy nearly a million plastic bottles every minute.”

Giải chi tiết

Người dân trên khắp thế giới mua khoảng một triệu chai nhựa mỗi ngày.

Đối chiếu: Bài viết nói là mỗi phút, không phải mỗi ngày → sai thông tin.

Thông tin: “People still buy nearly a million plastic bottles every minute.”

Tạm dịch: Người dân vẫn mua gần một triệu chai nhựa mỗi phút.

Đáp án F

Đáp án cần điền là: F

Câu hỏi số 4:
Nhận biết

_____ In the United Kingdom, consumers are not encouraged to buy liquid soap in plastic containers.

Đáp án đúng là: T

Câu hỏi:792797
Phương pháp giải

- Kiến thức: Đọc hiểu

- Từ khóa: United Kingdom, liquid soap, plastic containers, not encouraged

- Tìm thấy thông tin trong đoạn 5: “Buy bar soap instead of liquid soap in plastic containers.”

Giải chi tiết

Tại Vương quốc Anh, người tiêu dùng không được khuyến khích mua xà phòng lỏng trong chai nhựa.

Đối chiếu: Đúng – bài viết khuyến khích dùng xà phòng cục thay vì xà phòng lỏng trong chai nhựa.

Thông tin: “Buy bar soap instead of liquid soap in plastic containers.”

Tạm dịch: Hãy mua xà phòng cục thay vì xà phòng lỏng trong chai nhựa.

Đáp án T

Đáp án cần điền là: T

Câu hỏi số 5:
Nhận biết

______ Norway uses machines to collect plastic bottles in the supermarkets.

Đáp án đúng là: T

Câu hỏi:792798
Phương pháp giải

- Kiến thức: Đọc hiểu

- Từ khóa: Norway, machines, collect plastic bottles, supermarkets

- Tìm thấy thông tin trong đoạn 6: “Machines at most supermarkets take the bottles and give a refund...”

Giải chi tiết

Na Uy sử dụng máy móc để thu gom chai nhựa trong các siêu thị.

Đối chiếu: Chính xác – bài viết nói rõ có máy đặt tại hầu hết siêu thị.

Thông tin: “Machines at most supermarkets take the bottles and give a refund...”

Tạm dịch: Máy móc ở hầu hết các siêu thị sẽ nhận chai nhựa và hoàn lại tiền.

Đáp án T

Đáp án cần điền là: T

Quảng cáo

PH/HS 2K10 THAM GIA NHÓM ĐỂ CẬP NHẬT ĐIỂM THI, ĐIỂM CHUẨN MIỄN PHÍ!

>> Học trực tuyến lớp 9 và Lộ trình UP10 trên Tuyensinh247.com Đầy đủ khoá học các bộ sách: Kết nối tri thức với cuộc sống; Chân trời sáng tạo; Cánh diều. Lộ trình học tập 3 giai đoạn: Học nền tảng lớp 9, Ôn thi vào lớp 10, Luyện Đề. Bứt phá điểm lớp 9, thi vào lớp 10 kết quả cao. Hoàn trả học phí nếu học không hiệu quả. PH/HS tham khảo chi tiết khoá học tại: Link

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com