Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 23 to 30.

Climate change

Climate change has rapidly emerged as one of the most pressing and dangerous global issues of the 21st century. A significant body of scientific research confirms that human activities — especially the large-scale burning of fossil fuels such as coal, oil, and natural gas — are driving up global temperatures at an alarming rate. While many governments and environmental groups have made efforts to increase public awareness, there remains a portion of the population that either denies or downplays the seriousness of the issue.

There are several ways climate change can negatively affect both the environment and human lives. One major impact is the increase in extreme weather conditions, including hurricanes, floods, droughts, and heatwaves. These events not only damage infrastructure and destroy homes but also cause loss of life and reduce agricultural productivity. Coastal regions are at particular risk, and people living in low-lying cities may be forced to evacuate, leaving behind their communities and livelihoods.

Climate change also seriously impacts biodiversity. Many animals and plants are unable to adapt quickly to the changes in climate. As a result, they may face extinction. Disrupted ecosystems further worsen the problem, affecting food chains and reducing the availability of stable food sources for humans. These changes also threaten the survival of species that depend on each other, leading to more imbalance in ecosystems and making it more difficult for both wildlife and humans to find reliable food sources.

In response, urgent and coordinated global action is needed. Governments must increase investments in renewable energy and implement greener policies. Individuals can also play a role by cutting down on waste, using energy efficiently, and supporting sustainable lifestyles. Though the challenge is enormous, if everyone plays their part, we can still reverse the damage.

(Adapted from https://climate.nasa.gov)

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Thông hiểu

Which of the following is NOT an effect of climate change mentioned in the passage?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:794184
Phương pháp giải

Kiến thức: Đọc hiểu – Thông tin chi tiết

Giải chi tiết

Which of the following is NOT an effect of climate change mentioned in the passage?

(Câu nào sau đây KHÔNG phải là tác động của biến đổi khí hậu được đề cập trong đoạn văn?)

A. Homes and farms are damaged by extreme weather.

(Nhà cửa và trang trại bị hư hại do thời tiết khắc nghiệt.)

B. People may have to leave places near the sea.

(Mọi người có thể phải rời khỏi những nơi gần biển.)

C. Some animals and plants may disappear forever.

(Một số loài động vật và thực vật có thể biến mất mãi mãi.)

D. People move to cities for better jobs and education.

(Mọi người chuyển đến thành phố để có công việc và nền giáo dục tốt hơn.)

Thông tin:

- A: These events not only damage infrastructure and destroy homes but also cause loss of life and reduce agricultural productivity.

- B: Coastal regions are at particular risk, and people living in low-lying cities may be forced to evacuate, leaving behind their communities and livelihoods.

- C: Many animals and plants are unable to adapt quickly to the changes in climate. As a result, they may face extinction.

Tạm dịch:

- A: Những sự kiện này không chỉ gây thiệt hại cho cơ sở hạ tầng và phá hủy nhà cửa mà còn gây mất mát về người và làm giảm năng suất nông nghiệp.

- B: Các vùng ven biển có nguy cơ đặc biệt và người dân sống ở các thành phố trũng thấp có thể buộc phải sơ tán, bỏ lại cộng đồng và sinh kế của họ.

- C: Nhiều loài động vật và thực vật không thể thích nghi nhanh chóng với những thay đổi của khí hậu. Kết quả là, chúng có thể phải đối mặt với nguy cơ tuyệt chủng.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
Thông hiểu

The word negatively in paragraph 2 could best be replaced by ________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:794185
Phương pháp giải

Kiến thức: Đọc hiểu – Từ đồng nghĩa

Giải chi tiết

negatively (adv): theo hướng gây hại, tiêu cực

A. fully (adv): hoàn toàn

B. slightly (adv): nhẹ, hơi

C. normally (adv): bình thường

D. harmfully (adv): gây hại

=> negatively = harmfully

Thông tin: There are several ways climate change can negatively affect both the environment and human lives.

Tạm dịch: Có nhiều cách mà biến đổi khí hậu có thể ảnh hưởng gây hại đến môi trường và con người.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 3:
Thông hiểu

Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 2?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:794186
Phương pháp giải

Kiến thức: Đọc hiểu – Paraphrasing

Giải chi tiết

Câu nào sau đây diễn giải lại câu được gạch chân trong đoạn 2 một cách hay nhất?

people living in low-lying cities may be forced to evacuate, leaving behind their communities and livelihoods

(những người sống ở các thành phố trũng thấp có thể buộc phải di tản, bỏ lại cộng đồng và sinh kế của họ)

A. Many people willingly leave their towns to seek different opportunities.

(Nhiều người sẵn sàng rời bỏ thị trấn của họ để tìm kiếm những cơ hội khác.)

B. Those living near coastlines may have to abandon their homes.

(Những người sống gần bờ biển có thể phải từ bỏ nhà cửa của họ.)

=> Phù hợp. Ta có:

- near coastlines bao hàm low-lying cities

- abandon their homes ~ leave behind their communities and livelihoods

- may have to ~ may be forced to

C. Climate change inspires residents to move to new cities for fresh starts.

(Biến đổi khí hậu thúc đẩy người dân chuyển đến các thành phố mới để bắt đầu lại cuộc sống.)

D. Individuals in mountainous areas often relocate due to climate effects.

(Những người ở vùng núi thường di dời do ảnh hưởng của khí hậu.)

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
Thông hiểu

The word they in paragraph 3 refers to ________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:794187
Phương pháp giải

Kiến thức: Đọc hiểu – Đại từ thay thế

Giải chi tiết

Từ they trong đoạn 3 ám chỉ đến ________.

A. animals and plants: động vật và thực vật

B. ice caps and glaciers: mũ băng và sông băng

C. coastal regions: mũ băng và sông băng

D. ecosystems: hệ sinh thái

Thông tin: Many animals and plants are unable to adapt quickly to the changes in climate. As a result, they may face extinction.

Tạm dịch: Nhiều loài động vật và thực vật không thể thích nghi nhanh chóng với những thay đổi của khí hậu. Kết quả là chúng có thể phải đối mặt với nguy cơ tuyệt chủng.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
Thông hiểu

The word reverse in paragraph 4 is OPPOSITE in meaning to ________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:794188
Phương pháp giải

Kiến thức: Đọc hiểu – Từ trái nghĩa

Giải chi tiết

reverse (v): đảo ngược, xoay chuyển tình thế

A. delay (v): trì hoãn

B. continue (v): tiếp tục

C. protect (v): bảo vệ

D. repair (v): sửa chữa

=> reverse >< continue

Thông tin: Though the challenge is enormous, if everyone plays their part, we can still reverse the damage.

Tạm dịch: Nếu mọi người cùng hành động, chúng ta vẫn có thể đảo ngược những thiệt hại.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
Thông hiểu

Which of the following is TRUE according to the passage?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:794189
Phương pháp giải

Kiến thức: Đọc hiểu – Thông tin chi tiết

Giải chi tiết

Theo đoạn văn, câu nào sau đây là ĐÚNG?

A. Humans and animals are both experiencing climate-related harm.

(Con người và động vật đều đang phải chịu tác hại liên quan đến khí hậu.)

B. Most scientists believe the Earth will recover without help.

(Hầu hết các nhà khoa học tin rằng Trái đất sẽ phục hồi mà không cần sự trợ giúp.)

C. Few countries are taking the climate threat seriously at all.

(Rất ít quốc gia coi trọng mối đe dọa khí hậu.)

D. The problem of climate change is mostly about severe weather.

(Vấn đề biến đổi khí hậu chủ yếu liên quan đến thời tiết khắc nghiệt.)

Thông tin:

- These events not only damage infrastructure and destroy homes but also cause loss of life and reduce agricultural productivity.

- Many animals and plants are unable to adapt quickly to the changes in climate. As a result, they may face extinction.

Tạm dịch:

- Những sự kiện này không chỉ gây thiệt hại cho cơ sở hạ tầng và phá hủy nhà cửa mà còn gây mất mát về người và làm giảm năng suất nông nghiệp.

- Nhiều loài động vật và thực vật không thể thích nghi nhanh chóng với những thay đổi của khí hậu. Kết quả là chúng có thể phải đối mặt với nguy cơ tuyệt chủng.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
Thông hiểu

In which paragraph does the writer mention actions that people can take to reduce climate change?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:794190
Phương pháp giải

Kiến thức: Đọc hiểu – Thông tin chi tiết

Giải chi tiết

Trong đoạn văn nào tác giả đề cập đến các hành động mà mọi người có thể thực hiện để giảm thiểu biến đổi khí hậu?

A. Đoạn 1

B. Đoạn 4

C. Đoạn 2

D. Đoạn 3

Thông tin: Governments must increase investments in renewable energy and implement greener policies. Individuals can also play a role by cutting down on waste, using energy efficiently, and supporting sustainable lifestyles. (Đoạn 4)

Tạm dịch: Chính phủ phải tăng đầu tư vào năng lượng tái tạo và thực hiện các chính sách xanh hơn. Cá nhân cũng có thể đóng vai trò bằng cách cắt giảm chất thải, sử dụng năng lượng hiệu quả và hỗ trợ lối sống bền vững.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
Thông hiểu

In which paragraph does the writer mention the risks of species becoming extinct?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:794191
Phương pháp giải

Kiến thức: Đọc hiểu – Thông tin chi tiết

Giải chi tiết

Trong đoạn văn nào tác giả đề cập đến nguy cơ tuyệt chủng của các loài?

A. Đoạn 1

B. Đoạn 3

C. Đoạn 4

D. Đoạn 2

Thông tin: Many animals and plants are unable to adapt quickly to the changes in climate. As a result, they may face extinction. (Đoạn 3)

Tạm dịch: Nhiều loài động vật và thực vật không thể thích nghi nhanh chóng với những thay đổi của khí hậu. Kết quả là chúng có thể phải đối mặt với nguy cơ tuyệt chủng.

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com