Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Giỏ hàng của tôi

Read the following passage about education in Nepal and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate

Read the following passage about education in Nepal and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions (1.4 points)

An education pioneer born into rural poverty in Nepal has opened 30 schools in a bid to boost prospects for his country's children.

The World Bank ranks Nepal as the globe's 31st poorest country, with almost 10 million people living on daily incomes between £1.48 and £2.50. Many rural villages remain unreached by government schooling and adult literacy stood at just 60 per cent in 2011.

Surya Karki and his charity United World Schools Nepal (UWS) are tackling high illiteracy and poverty rates by funding and improving education.

The first school opened in 2015 – since then 92 per cent of children have completed primary education, which finishes at age eight, and continued into secondary education with UWS schools. In comparison to 39 per cent of students continuing education who attended government schools.

Mr Karki was born into poverty in rural Nepal. Speaking to the Telegraph he said: “School is the only solution to the poverty cycle that we live in. I was raised by a single mother in a male-dominated society.

“The school that I went to was approximately two hours walk away. My house was on top of a hill and my mother had to drag me across rivers. We used to walk 10 miles a day. The schooling was really bad.”

Of the students who would go to school, he said: “They would end up in the same place, as cheap migrant workers in Qatar, Saudi, or Dubai. There was no value in education– no success stories.”

[A] Karki’s mother was a firm believer in education, and at age eight Karki secured a scholarship to study in the capital, Kathmandu. [B] From there he won scholarships and completed Masters degrees in China and the United States. [C] Karki said. Inequalities in a country can only be decreased if there is access to knowledge.[D]

The devastating earthquake in 2015 damaged 9,300 schools, displacing hundreds of thousands of families and pushing 700,000 people into poverty. As of January 2018, only 2,891 schools had been rebuilt. Karki said: “We came at a crucial time, where we could redo or undo what had been done badly. Education was really bad in terms of infrastructure, quality of teachers, training. It was an opportunity for us to really make things better.”

UWS Nepal has so far built 30 schools and has seven more in construction. The schools run between 10 am and 3:30 pm, and have an 86 per cent average attendance rate, which Karki says is almost double the attendance rates for government schools in the vicinity. Sexual health classes are taught to the children in the later years.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Thông hiểu

What is the main idea of the passage?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:833712
Phương pháp giải

Đọc lướt cả bài đọc để nắm nội dung chính sau đó lần lượt đọc từng đáp án để chọn được đáp án nêu ý chính đầy đủ và đúng nhất.

Giải chi tiết

What is the main idea of the passage?

(Ý chính của bài đọc là gì?)

A. A man born into poverty in Nepal inspired thousands of children to finish school.

(Một người đàn ông sinh ra trong nghèo khó ở Nepal đã truyền cảm hứng cho hàng nghìn đứa trẻ hoàn thành việc học.)

B. It was not easy to be born by a single mother in a male-dominated society.

(Không dễ để được sinh ra bởi một người mẹ đơn thân trong một xã hội trọng nam khinh nữ.)

C. The disastrous earthquake in 2015 deteriorated schooling system in Nepal.

(Trận động đất thảm khốc năm 2015 đã làm hệ thống giáo dục ở Nepal trở nên tồi tệ hơn.)

D. Nepal successfully got rid of illiteracy thanks to the financial aid from World Bank.

(Nepal đã xóa mù chữ thành công nhờ vào sự hỗ trợ tài chính từ Ngân hàng Thế giới.)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
Thông hiểu

Where does the following sentence best fit?

He returned to Nepal in 2015 and decided to stay and develop the education system.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:833713
Phương pháp giải

Dịch nghĩa câu được cho sau đó dịch nghĩa toàn bộ đoạn 8, dựa vào mối liên hệ giữa các câu để xác định vị trí thích hợp đặt câu vào sau cho tạo thành đoạn văn hoàn chỉnh.

[Đoạn 8]

[A] Karki’s mother was a firm believer in education, and at age eight Karki secured a scholarship to study in the capital, Kathmandu. [B] From there he won scholarships and completed Masters degrees in China and the United States. [C] Karki said. “Inequalities in a country can only be decreased if there is access to knowledge.” [D]

Tạm dịch:

[A] Mẹ của Karki là một người rất tin tưởng vào giáo dục, và năm tám tuổi, Karki đã giành được học bổng du học tại thủ đô Kathmandu. [B] Từ đó, anh giành được học bổng và hoàn thành chương trình Thạc sĩ tại Trung Quốc và Hoa Kỳ. [C] Karki nói: “Bất bình đẳng trong một quốc gia chỉ có thể giảm bớt nếu có thể tiếp cận tri thức.” [D]

Giải chi tiết

Where does the following sentence best fit?

(Câu sau đây nên được đặt ở vị trí nào?)

He returned to Nepal in 2015 and decided to stay and develop the education system.

(Anh trở lại Nepal vào năm 2015 và quyết định ở lại để phát triển hệ thống giáo dục.)

A. [A]

B. [B]

C. [C]

D. [D]

Đoạn hoàn chỉnh:

[A] Karki’s mother was a firm believer in education, and at age eight Karki secured a scholarship to study in the capital, Kathmandu. [B] From there he won scholarships and completed Masters degrees in China and the United States. [C] He returned to Nepal in 2015 and decided to stay and develop the education system. Karki said. “Inequalities in a country can only be decreased if there is access to knowledge.” [D]

Tạm dịch:

[A] Mẹ của Karki là một người rất tin tưởng vào giáo dục, và năm tám tuổi, Karki đã giành được học bổng du học tại thủ đô Kathmandu. [B] Từ đó, anh giành được học bổng và hoàn thành chương trình Thạc sĩ tại Trung Quốc và Hoa Kỳ. [C] Anh trở lại Nepal vào năm 2015 và quyết định ở lại để phát triển hệ thống giáo dục. Karki nói: “Bất bình đẳng trong một quốc gia chỉ có thể giảm bớt nếu có thể tiếp cận tri thức.” [D]

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Thông hiểu

Which of the following expresses the essential information in the underlined sentence in paragraph 8?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:833714
Phương pháp giải

Dịch nghĩa câu được gạch chân trong đoạn 8 rồi lần lượt dịch nghĩa từng đáp án, so sánh đối chiếu để chọn đáp án có nghĩa phù hợp nhất với câu được gạch chân đó.

Giải chi tiết

Which of the following expresses the essential information in the underlined sentence in paragraph 8?

(Câu nào dưới đây diễn đạt đúng ý chính của câu được gạch chân trong đoạn 8?)

A. If people in a nation can gain access to knowledge, equalities among people will be improved.

(Nếu người dân trong một quốc gia có thể tiếp cận tri thức, sự bình đẳng giữa họ sẽ được cải thiện.)

B. Even if there were access to intellectual data, there would still remain inequalities among the people.

(Ngay cả khi người dân có thể tiếp cận kiến thức, sự bất bình đẳng vẫn tồn tại.)

C. The more inequalities in a country are decreased, the more knowledge there is for people to access.

(Càng giảm bất bình đẳng trong quốc gia, người dân càng có nhiều cơ hội tiếp cận tri thức.)

D. It is impossible to gain access to knowledge as there are such a lot of difficulties in a country.

(Không thể tiếp cận được tri thức do có quá nhiều khó khăn trong quốc gia.)

Thông tin: Inequalities in a country can only be decreased if there is access to knowledge.

(Sự bất bình đẳng trong một quốc gia chỉ có thể giảm đi nếu người dân được tiếp cận với tri thức.)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
Thông hiểu

Which of the following is true about Nepal?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:833715
Phương pháp giải

Lần lượt đọc và xác định từ khóa trong từng đáp án, đọc lướt qua bài đọc để xác định thông tin có liên quan, so sánh đối chiếu để xác định câu ĐÚNG về “Nelpal” theo nội dung bài đọc.

Giải chi tiết

Which of the following is true about Nepal?

(Điều nào sau đây là đúng về Nepal?)

A. It used to have higher literacy rates than 31 other countries in the world.

(Nó từng có tỷ lệ biết chữ cao hơn 31 quốc gia khác trên thế giới.)

B. It currently has the population of just under 10 million people.

(Hiện nay dân số của nước này chỉ dưới 10 triệu người.)

C. In 2011, just more than 50% of its population were able to read and write. => ĐÚNG

(Vào năm 2011, chỉ hơn 50% dân số có thể đọc và viết.)

D. Governmental schooling could reach even the most remote rural villages.

(Giáo dục của chính phủ có thể tiếp cận cả những ngôi làng xa xôi nhất.)

Thông tin: [Đoạn 2] The World Bank ranks Nepal as the globe's 31st poorest country, with almost 10 million people living on daily incomes between £1.48 and £2.50. Many rural villages remain unreached by government schooling and adult literacy stood at just 60 per cent in 2011.

(Ngân hàng Thế giới xếp Nepal là quốc gia nghèo thứ 31 trên thế giới, với gần 10 triệu người sống bằng thu nhập hằng ngày từ £1.48 đến £2.50. Nhiều ngôi làng nông thôn vẫn chưa được giáo dục của chính phủ tiếp cận, và tỷ lệ biết chữ của người lớn chỉ đạt 60% vào năm 2011.)

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 5:
Thông hiểu

All of the following is true about Surya Karki EXCEPT ______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:833716
Phương pháp giải

Đọc lướt qua bài đọc, tìm thông tin về “Surya Karki” từ đó đối chiếu với các đáp án để chọn đáp án KHÔNG ĐÚNG.

Giải chi tiết

All of the following is true about Surya Karki EXCEPT ______.

(Tất cả những điều sau đây đều đúng về Surya Karki NGOẠI TRỪ ______.)

A. He was one of a few Nepalese who could work closely with the World Bank. => không có thông tin đề cập

(Anh là một trong số ít người Nepal có thể làm việc chặt chẽ với Ngân hàng Thế giới.)

B. He used to travel a long way in order to get to school.

(Anh là một trong số ít người Nepal có thể làm việc chặt chẽ với Ngân hàng Thế giới.)

Thông tin: [Đoạn 6] The school that I went to was approximately two hours walk away... We used to walk 10 miles a day.

(Ngôi trường tôi theo học cách đó khoảng hai giờ đi bộ… Chúng tôi thường đi bộ 10 dặm mỗi ngày.)

C. He was academically stronger most other students in his class.

(Anh là một trong số ít người Nepal có thể làm việc chặt chẽ với Ngân hàng Thế giới.)

Thông tin: [Đoạn 8] He secured a scholarship to study in the capital, Kathmandu, and later won scholarships and completed Masters degrees in China and the United States.

(Anh đã giành được học bổng để du học tại thủ đô Kathmandu, sau đó tiếp tục giành được học bổng và hoàn thành chương trình Thạc sĩ tại Trung Quốc và Hoa Kỳ.)

D. He was not raised by his father, which was a disadvantage in a male-dominated like that.

(Anh được nuôi dưỡng bởi mẹ đơn thân, điều này là một bất lợi trong xã hội trọng nam.)

Thông tin: [Đoạn 5] I was raised by a single mother in a male-dominated society.

(Tôi được nuôi dưỡng bởi một bà mẹ đơn thân trong một xã hội trọng nam khinh nữ.)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
Thông hiểu

According to Karki, the education system in Nepal ______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:833717
Phương pháp giải

Đọc lướt qua bài đọc để xác định đoạn chứa thông tin nêu quan điểm của Karki về “the education system in Nepal theo quan” từ đó đối chiếu với các đáp án để chọn đáp án đúng.

Giải chi tiết

According to Karki, the education system in Nepal ______.

(Theo Karki, hệ thống giáo dục ở Nepal ______.)

A. had been much better before many schools were destroyed in the storm

(Từng tốt hơn nhiều trước khi nhiều trường bị phá hủy trong bão.)

B. was undesirable in terms of teachers, facilities and teaching quality

(Kém hiệu quả về giáo viên, cơ sở vật chất và chất lượng giảng dạy.)

C. was effective in reducing illiteracy among adult learners

(Hiệu quả trong việc giảm mù chữ ở người lớn.)

D. was lacking in proper sex education classes

(Thiếu các lớp giáo dục giới tính phù hợp.)

Thông tin: [Đoạn 9] Education was really bad in terms of infrastructure, quality of teachers, training.

(Giáo dục thực sự rất tệ về cơ sở hạ tầng, chất lượng giáo viên và đào tạo.)

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 7:
Thông hiểu

Which of the following can be inferred from the passage?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:833718
Phương pháp giải

Lần lượt đọc và xác định từ khóa trong từng đáp án, đọc lướt qua bài đọc để xác định thông tin có liên quan, so sánh đối chiếu để xác định câu suy luận đúng theo nội dung bài đọc.

Giải chi tiết

Which of the following can be inferred from the passage?

(Điều nào sau đây có thể được suy ra từ bài đọc?)

A. Karki and his organisation have generally outperformed Nepal governmental schools in inspiring children to continue their schooling. => ĐÚNG

(Karki và tổ chức của anh nhìn chung đã làm tốt hơn các trường công của Nepal trong việc truyền cảm hứng cho học sinh tiếp tục đi học.)

Thông tin: [Đoạn 4] since then 92 per cent of children have completed primary education... and continued into secondary education with UWS schools. In comparison to 39 per cent of students continuing education who attended government schools.

(Kể từ đó, 92% trẻ em đã hoàn thành bậc tiểu học… và tiếp tục học lên trung học tại các trường UWS. So với 39% học sinh giáo dục thường xuyên theo học tại các trường công lập.)

B. The obstacles faced by schools in Nepal were made more serious due to the harsh weather and the disastrous earthquake in 2015. => không có thông tin đề cập

(Những trở ngại mà các trường học ở Nepal phải đối mặt trở nên nghiêm trọng hơn do thời tiết khắc nghiệt và trận động đất năm 2015.)

C. The schooling offered to Karki had been of higher quality to that offered to current students in Nepal.

(Giáo dục mà Karki nhận được có chất lượng cao hơn so với học sinh hiện nay ở Nepal.)

Thông tin: [Đoạn 6] The schooling was really bad

(Việc học hành thực sự tệ)

D. School children in Nepal are bored with attending governmental schools and opting for attending UWS schools for higher levels. => không thể kết luận dựa vào thông tin bài đọc

(Học sinh ở Nepal chán học ở trường công và chọn học ở trường UWS cho bậc học cao hơn.)

Thông tin: [Đoạn 10] UWS Nepal has so far built 30 schools and has seven more in construction. The schools run between 10 am and 3:30 pm, and have an 86 per cent average attendance rate, which Karki says is almost double the attendance rates for government schools in the vicinity.

(Cho đến nay, UWS Nepal đã xây dựng được 30 trường học và đang xây dựng thêm bảy trường nữa. Các trường học mở cửa từ 10 giờ sáng đến 3 giờ 30 chiều, với tỷ lệ đi học trung bình là 86%, theo Karki, gần gấp đôi tỷ lệ đi học của các trường công lập trong khu vực.)

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

PH/HS 2K10 THAM GIA NHÓM ĐỂ CẬP NHẬT ĐIỂM THI, ĐIỂM CHUẨN MIỄN PHÍ!

>> Học trực tuyến lớp 9 và Lộ trình UP10 trên Tuyensinh247.com Đầy đủ khoá học các bộ sách: Kết nối tri thức với cuộc sống; Chân trời sáng tạo; Cánh diều. Lộ trình học tập 3 giai đoạn: Học nền tảng lớp 9, Ôn thi vào lớp 10, Luyện Đề. Bứt phá điểm lớp 9, thi vào lớp 10 kết quả cao. Hoàn trả học phí nếu học không hiệu quả. PH/HS tham khảo chi tiết khoá học tại: Link

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com