Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 31 to 35.
The benefits of music for academic learning are well documented, thanks to research following young people's progress as they learn an instrument. Evidence is also increasing that studying music leads to actual physical changes in one's brain development. Significantly, learning and playing music alter the amount of activity in certain regions of the brain, as well as the structure of specific areas.
One study at the University of Munster in Germany monitored the brain activity of two groups of people between 20 and 30 years of age. One group consisted of 20 musicians who had played music for at least 15 years. The other group consisted of 13 non-musicians. Each participant listened to a recording of piano music as the researchers watched their brain responses. While listening to the recording, the musicians showed 25% more activity in the area of the brain that processes auditory signals. Although the music was from a piano, the response level was higher for all musicians, whether they played the piano, violin, or another instrument.
A separate study at McMaster University in Canada followed the progress of 12 children for a year. Six of the children were taught music using the Suzuki method, a popular teaching method from Japan. The other six did not learn an instrument. Over the course of the study, the researchers took regular measurements of certain brain regions. They found that the music students had increased activity in the region of the brain responsible for focusing attention and making sense of different sounds.
(Adapted [rom http://www.theconversation.com)
Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5 dưới đây:
The word “their” in the second paragraph refers to _______.
Đáp án đúng là: D
Kiến thức: Đọc hiểu – từ thay thế
Đáp án cần chọn là: D
Which could be the best title of the passage?
Đáp án đúng là: D
Kiến thức: Đọc hiểu – ý chính
Đáp án cần chọn là: D
Which of the following is TRUE according to the passage?
Đáp án đúng là: C
Kiến thức: Đọc hiểu – chi tiết
Đáp án cần chọn là: C
According to the passage, physical changes in the brain development occurred _______.
Đáp án đúng là: C
Kiến thức: Đọc hiểu – chi tiết
Đáp án cần chọn là: C
The word “documented” in paragraph 1 mostly means _______.
Đáp án đúng là: B
Kiến thức: Đọc hiểu – từ vựng
Dịch bài đọc:
Những lợi ích của âm nhạc đối với việc học tập được ghi nhận rõ ràng, nhờ vào nghiên cứu theo dõi sự tiến bộ của những người trẻ tuổi khi họ học một nhạc cụ. Bằng chứng cũng đang gia tăng rằng việc nghiên cứu âm nhạc dẫn đến những thay đổi thực tế trong quá trình phát triển trí não của một người. Đáng kể là, việc học và chơi nhạc làm thay đổi số lượng hoạt động ở các vùng nhất định của não, cũng như cấu trúc của các khu vực cụ thể.
Một nghiên cứu tại Đại học Munster ở Đức đã theo dõi hoạt động não của hai nhóm người từ 20 đến 30 tuổi. Một nhóm bao gồm 20 nhạc sĩ đã chơi nhạc trong ít nhất 15 năm. Nhóm khác bao gồm 13 người không phải là nhạc sĩ. Mỗi người tham gia nghe một bản ghi âm nhạc piano khi các nhà nghiên cứu xem phản ứng não của họ. Trong khi nghe bản ghi âm, trong khu vực não xử lý tín hiệu thính giác của các nhạc sĩ đã cho thấy hoạt động nhiều hơn 25%. Mặc dù âm nhạc là từ piano, nhưng mức độ đáp ứng cao hơn cho tất cả các nhạc sĩ, dù họ chơi piano, violin hay nhạc cụ khác.
Một nghiên cứu riêng biệt tại Đại học McMaster ở Canada theo dõi sự tiến bộ của 12 đứa trẻ trong một năm. Sáu trong số những đứa trẻ được dạy âm nhạc bằng phương pháp Suzuki, một phương pháp giảng dạy phổ biến từ Nhật Bản. Sáu người kia không học một nhạc cụ nào. Trong quá trình nghiên cứu, các nhà nghiên cứu đã thực hiện các phép đo thường xuyên của các vùng não nhất định. Họ phát hiện ra rằng các học sinh học âm nhạc đã tăng hoạt động trong vùng não chịu trách nhiệm tập trung sự chú ý và tạo cảm giác về các âm thanh khác nhau.
Đáp án cần chọn là: B
Quảng cáo
>> 2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hỗ trợ - Hướng dẫn
-
024.7300.7989
-
1800.6947
(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com












