Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
The world is getting smaller, at least when it comes to language. More and more people speak the three most common languages: English, Spanish, and Mandarin. As a result, local languages are being forgotten. As cultures adjust to these changes, and languages aren't taught to children or spoken at home, these local languages are slowly disappearing.
A language is said to be in trouble when less than 30 percent of children in the community speak it. It is considered a dying language. If children no longer learn to use a language, it will have fewer and fewer speakers over time and, eventually, the language will be gone. Why keep languages alive? Languages hold the key to understanding a culture's beliefs and values. According to Dr. Cumberland, who is working to save Assiniboine, a Native American language, a dying language needs a dictionary and people to understand and record its grammar. Most importantly, you need to listen to those who still speak the language. This can be very difficult, especially if there are very few speakers of the language left. For example, when researchers were working to save the language Ayapaneco in Mexico, it was hard for them to record anything because the last two people on Earth who could speak the language refused to speak to each other! Today, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) lists more than 3,000 languages that may disappear by the end of this century. Some of the languages still have a few million speakers and may survive. Unfortunately, hundreds of languages have fewer than 25 speakers remaining and may soon be lost forever.
Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5 dưới đây:
What is the main idea of this reading?
Đáp án đúng là: D
Đáp án cần chọn là: D
Why are local languages being spoken less and less?
Đáp án đúng là: C
Đáp án cần chọn là: C
Which of the following is NOT true according to the passage?
Đáp án đúng là: C
Đáp án cần chọn là: C
The word "them" in paragraph 2 refers to______.
Đáp án đúng là: B
Đáp án cần chọn là: B
The word "disappearing" in paragraph 1 is closest in meaning to ______.
Đáp án đúng là: C
Nội dung dịch:
Thế giới ngày càng nhỏ lại, ít nhất là về mặt ngôn ngữ. Ngày càng có nhiều người nói ba ngôn ngữ phổ biến nhất: tiếng Anh, tiếng Tây Ban Nha và tiếng Quan Thoại. Kết quả là ngôn ngữ địa phương đang bị lãng quên. Khi các nền văn hóa điều chỉnh theo những thay đổi này và ngôn ngữ không được dạy cho trẻ em hoặc được nói ở nhà, những ngôn ngữ địa phương này đang dần biến mất.
Một ngôn ngữ được cho là gặp rắc rối khi có ít hơn 30% trẻ em trong cộng đồng nói ngôn ngữ đó. Nó được coi là một ngôn ngữ sắp chết. Nếu trẻ không còn học cách sử dụng một ngôn ngữ nữa thì theo thời gian, số người nói ngôn ngữ đó sẽ ngày càng ít đi và cuối cùng, ngôn ngữ đó sẽ biến mất. Tại sao giữ cho ngôn ngữ tồn tại? Ngôn ngữ giữ chìa khóa để hiểu niềm tin và giá trị của một nền văn hóa. Theo Tiến sĩ Cumberland, người đang nỗ lực cứu Assiniboine, một ngôn ngữ của người Mỹ bản địa, một ngôn ngữ sắp chết cần có từ điển và con người để hiểu và ghi lại ngữ pháp của nó. Quan trọng nhất, bạn cần lắng nghe những người vẫn nói ngôn ngữ đó. Điều này có thể rất khó khăn, đặc biệt nếu chỉ còn lại rất ít người nói ngôn ngữ đó. Ví dụ, khi các nhà nghiên cứu đang nỗ lực cứu ngôn ngữ Ayapaneco ở Mexico, họ khó có thể ghi lại bất cứ điều gì vì hai người cuối cùng trên Trái đất có thể nói được ngôn ngữ này đã từ chối nói chuyện với nhau! Ngày nay, Tổ chức Giáo dục, Khoa học và Văn hóa Liên Hợp Quốc (UNESCO) liệt kê hơn 3.000 ngôn ngữ có thể biến mất vào cuối thế kỷ này. Một số ngôn ngữ vẫn có vài triệu người nói và có thể tồn tại. Thật không may, hàng trăm ngôn ngữ chỉ còn lại ít hơn 25 người nói và có thể sớm bị mất đi vĩnh viễn.
Đáp án cần chọn là: C
Quảng cáo
>> 2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hỗ trợ - Hướng dẫn
-
024.7300.7989
-
1800.6947
(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com












