Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.

Life on Earth is in the throes of a new wave of mass extinction, unlike anything since the demise of the dinosaurs. In the last 500 years, 844 species are known to have died out, and up to 16,000 others are now known to be threatened. Conservationists argue that humans have an ethical obligation to protect other species. Diversity and natural beauty are highly prized by mankind, and that biodiversity is a vital resource: we rely on ecosystems to provide food, oxygen and natural resources, recycle waste and fertilize soil for agriculture. The total value of services provided to man by nature has been estimated at $33 trillion annually. Plants and animals are also an essential source of new foods and medicines worldwide. Preserving species could help protect us from disease.

Natural disasters and processes were behind the five major mass extinctions in geological history, but the current “sixth extinction” is being caused by the success of one species- humans. The six billion (and counting) people crowding the Earth, are driving out biodiversity in a variety of ways. Humans began to destroy ecosystems a major way about 10,000 years ago with the development of agriculture.

But within the last 100,000 years, the hunting and burning practices of people, along with climate change, drove many large mammals to extinction. However, the most common reason for extinction is habitat loss. Ecosystems from wetlands to prairies and rain forests to coral reefs are being cleared or degraded for crops, cattle, roads and development. Even fragmenting habitats with roads or dams can make them more vulnerable.

                         (Source: Succeed in Cambridge CAE 10 Practice Tests)

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What is the main focus of this passage?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:181931
Giải chi tiết

 Nội dung chính của bài viết?

A: Động vật hoang dã bị đe dọa

B: Sự sống trên trái đất

C: Đa dạng sinh học

D: Hệ sinh thái

Chọn A 

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
The word “died out” in paragrpah 1 is closest in meaning to ______.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:181932
Giải chi tiết

A: phá hủy

B: sử dụng hết

C: tiệt chủng

D: ô nhiễm

Die out= (be) extinct

Dẫn chứng: In the last 500 years, 844 species are known to have died out, and up to 16,000 others are now known to be threatened.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
The word “Preserving” in paragraph 1 is closest in meaning to ______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:181933
Giải chi tiết

A: phá hủy

B: bảo tồn

C: tiếp tục

D: giữ

Preserve = conserve

Dẫn chứng: Preserving species could help protect us from disease.

Chọn B 

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
According to the passage, the “sixth extinction” is being caused by ______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:181934
Giải chi tiết

 Theo đoạn văn “ cấp độ tuyệt chủng thứ 6” gây ra bởi

A: đường và đập

B: biến dổi khí hậu

C: sự phát triển

D: loài người

Dẫn chứng: Natural disasters and processes were behind the five major mass extinctions in geological history, but the current “sixth extinction” is being caused by the success of one species- humans.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
According to the reading passage, what is the main reason for extinction?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:181935
Giải chi tiết

Theo bài viết, lí do chính động vật hoang dã tuyệt chủng là?

A: cháy

B: thay đổi khí hậu

C: mất moa trướng sống

D: nạn săn bắn

Dẫn chứng: However, the most common reason for extinction is habitat loss.

Chọn C 

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
The word “them” in paragraph 3 refers to ______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:181936
Giải chi tiết

 Từ “them” ở đoạn 3 chỉ ?

A: môi trường sống

B: rừng nhiệt đới

C: đường và đập

D: động vật có vú

Dẫn chưng: But within the last 100,000 years, the hunting and burning practices of people, along with climate change, drove many large mammals to extinction. However, the most common reason for extinction is habitat loss. Ecosystems from wetlands to prairies and rain forests to coral reefs are being cleared or degraded for crops, cattle, roads and development. Even fragmenting habitats with roads or dams can make them more vulnerable.

Tạm dịch đoạn dẫn chứng như sau:

Nhưng trong vòng 100,000 năm, tục lệ săn bắt và đun nấu của con người, cùng với thay đổi khí hậu, dẫn đến nhiều loài động vật có vú bị tuyệt chủng. Tuy nhiên, lý do phổ biến nhất của sự tuyệt chủng là mất môi trường sống.Hệ sinh thái từ các vùng đầm lầy đến thảo nguyên và các khu rừng mưa cho đến các rạng san hô đang bị mất đi hoặc bị xuống cấp do trồng trọt, gia súc, các con đường và sự phát triển. Thậm chí những môi trường sống phân mảnh với những con đường và đập nước có thể làm cho chúng dễ bị tổn thương hơn.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
The following are true EXCEPT ______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:181937
Giải chi tiết

Các câu sau đây đều dung ngoại trừ:

A: Trong vòng 100000 năm, nạn săn bắn và nạn đốt rừng của con người gây ra cùng với biến dổi khí hậu khiến cho các loài dộng vật có vú bị tuyệt chủng.

B: Trong vòng 500 năm nay, 844 loài được cho là đã tuyệt chủng.

C: Trong vòng 500 năm nay, lên tới 16000 loài được cho là bị đe dọa

D: Loài người bắt đầu phá hủy hệ sinh thái theo cách chính cách đây 100000 năm cùng với sự phát triển nông nghiệp.

Dẫn chứng: Humans began to destroy ecosystems a major way about 10,000 years ago with the development of agriculture.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
Why do plants and animals play an essential part in our life?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:181938
Giải chi tiết

Tại sao thực vật và động vật đóng vai trò quan trọng trong cuộc sống của chúng ta ?

A: Vì chúng cho ta khủng long

B: Vì chúng cung cấp cho chúng ta thức ăn và thuốc

C: Vì chúng bị đe doạ

D: Vì chúng là vẻ đẹp tự nhiên.

Dẫn chứng: Plants and animals are also an essential source of new foods and medicines worldwide.

 

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com