Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to each for the question

Where one stage of child development has been left out, or not sufficiently experienced, the child may have to go back and capture the experience of it. A good home makes this possible - for example, by providing the opportunity for the child to play with a clockwork car or toy railway train up to any age if he still needs to do so. This principle, in fact, underlies all psychological treatment of children in difficulties with their development, and is the basic of work in child clinics.

The beginnings of discipline are in the nursery. Even the youngest baby is taught by gradual stages to wait for food, to sleep and wake at regular intervals and so on. If the child feels the world around him is a warm and friendly one, he slowly accepts its rhythm and accustoms himself to conforming to its demands. Learning to wait for things, particularly for food, is a very important element in upbringing, and is achieved successfully only if too great demands are not made before the child can understand them. Every parent watches eagerly the child's acquisition of each new skill: the first spoken words, the first independent steps, or the beginning of reading and writing. It is often tempting to hurry the child beyond his natural learning rate, but this can set up dangerous feelings of failure and states of anxiety in the child. This might happen at any stage. A baby might be forced to use a toilet too early, a young child might be encouraged to learn to read before he knows the meaning of the words he reads. On the other hand, though, if a child is left alone too much, or without any learning opportunities, he loses his natural zest for life and his desire to find out new things for himself.

Learning together is a fruitful source of relationship between children and parents. By playing together, parents learn more about their children and children learn more from their parents. Toys and games which both parents and children can share are an important means of achieving this co-operation. Building-block toys, jigsaw puzzles and crosswords are good examples.

Parents vary greatly in their degree of strictness or indulgence towards their children. Some may be especially strict in money matters; others are severe over times of coming home at night, punctuality for meals or personal cleanliness. In general, the controls imposed represent the needs of the parents and the values of the community as much as the child's own happiness and well-being.

With regard to the development of moral standards in the growing child, consistency is very important in parental teaching. To forbid a thing one day and excuse it the next is no foundation for morality. Also, parents should realize that "Example is better than precept". If they are hypocritical and do not practice what they preach, their children may grow confused and emotionally insecure when they grow old enough to think for themselves, and realize they have been, to some extent, deceived. A sudden awareness of a marked difference between their parents' ethics and their morals can be a dangerous disillusion.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Vận dụng
The principle underlying all treatment of developmental difficulties in children ………………

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:183110
Giải chi tiết

Nguyên tắc nằm trong tất cả cách chữa trị cho sự khó khăn trong quá trình phát triển ở trẻ

A.cung cấp đồ chơi đồng hồ và tàu hỏa.

B. gửi chúng đến các phòng khám

C. bắt giữ chúng trước khi chúng trải nghiệm đủ

D. quay trở lại những trải nghiệm ban đầu

Dẫn chứng: Where one stage of child development has been left out, or not sufficiently experienced, the child may have to go back and capture the experience of it.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
Vận dụng
Learning to wait for things is successfully taught………………  

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:183111
Giải chi tiết

Học chờ đợi cái gì đó được dạy thành công

A. mặc dù những yêu cầu vượt quá mức

B. chỉ khi những yêu cầu quá đáng được tránh

C. bởi vì những yêu cầu thái quá không đáng khuyên

D. đạt được một cách đầy thành công bởi tất cả trẻ em

Dẫn chứng: Learning to wait for things, particularly for food, is a very important element in upbringing, and is achieved successfully only if too great demands are not made before the child can understand them.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
Vận dụng
The encouragement of children to achieve new skills………………

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:183112
Giải chi tiết

Sự khuyến khích trẻ đạt được những kỹ năng mới

A. nên được tập trung chỉ ở trường

B. có thể không bao giờ bị mang đi quá xa

C. sẽ luôn luôn hỗ trợ sự phát triển của chúng

D. nên được cân bằng và dung hòa

Dẫn chứng: It is often tempting to hurry the child beyond his natural learning rate, but this can set up dangerous feelings of failure and states of anxiety in the child.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
Vận dụng
Parental controls and discipline ………………  

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:183113
Giải chi tiết

Sự kiểm soát của bố mẹ và quy tắc

A. phục vụ một mục đích chung

B. được thiết kế để thúc đẩy niềm vui của trẻ

C. phản ánh chỉ những giá trị của cộng đồng

D.  nên được tránh càng xa càng tốt

Dẫn chứng: In general, the controls imposed represent the needs of the parents and the values of the community as much as the child's own happiness and well-being.

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
Vận dụng
The practice of the rule "Example is better than precept" ………………

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:183114
Giải chi tiết

Việc thực hành câu nói “ Noi gương tốt hơn là giáo điều...”

A.chỉ có tác dụng khi bọn trẻ đủ lớn

B. sẽ giúp tránh sự cần thiết về đạo đức và dân tộc.

C. giải phóng cho đứa trẻ khỏi ảo tưởng khi chúng lớn lên

D. quá khó cho tất cả bố mẹ thực hiện.

Dẫn chứng: If they are hypocritical and do not practice what they preach, their children may grow confused and emotionally insecure when they grow old enough to think for themselves, and realize they have been, to some extent, deceived.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
Vận dụng
In the 1st paragraph, the author lays some emphasis on the role of the……………… in helping the child in trouble.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:183115
Giải chi tiết

Ở đoạn 1, tác giả nhấn mạnh về vai trò của....trong việc giúp đỡ bọn trẻ vượt qua khó khăn

A. nhà tâm thần học

B. cộng đồng

C. gia đình

D. nhà trẻ

Dẫn chứng: A good home makes this possible - for example, by providing the opportunity for the child to play with a clockwork car or toy railway train up to any age if he still needs to do so.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
Vận dụng
The phrase 'conforming to' in the 2nd paragraph means ………………

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:183116
Giải chi tiết

Từ “ conforming to” [ làm quen dần] ở đoạn 2 có nghĩa là

A.thích nghi/ làm quen dần

B. chấp nhận

C. đồng ý với

D. làm theo

Dẫn chứng: If the child feels the world around him is a warm and friendly one, he slowly accepts its rhythm and accustoms himself to conforming to its demands.

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 8:
Vận dụng
Hypocrisy on the part of the parents may ………………

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:183117
Giải chi tiết

Đạo đức giả trong một phần của bố mẹ có thể

A.dẫn đến hành vi sai trái của bọn trẻ

B. làm bọn trẻ mất niềm tin vào bố mẹ

C. loại bỏ việc cùng nhau dạy dỗ

D. làm hỏng tinh tâm trí bọn trẻ.

Dẫn chứng: If they are hypocritical and do not practice what they preach, their children may grow confused and emotionally insecure when they grow old enough to think for themselves, and realize they have been, to some extent, deceived.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com