Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Exercise 5: Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question. The Urban

Exercise 5: Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

The Urban Gardener

          Cities are home to skyscrapers and apartment buildings, and it's rare to find wide, open spaces within them. With limited space for parks and gardens, architects and city planners often find it challenging to incorporate greenery into neighbourhoods. One creative solution is to grow plants on unused areas like walls or rooftops. It's a popular idea, and now rooftop gardens and green walls have been sprouting up in cities around the world.

          There are many benefits to having green spaces to the urban landscape. Adding gardens to rooftops or walls can create a pleasant environment - what was once a grey cement wall can become a colourful, blooming garden. The CaxiaForum art gallery in Madrid, Spain, is a famous example - one of its walls is covered with 15,000 plants from over 250 different species. In other cities, green walls are being used more functionally, to cover up construction sites and empty buildings and to prominently decorate the lobbies of office buildings.

          Using plants to cover walls and rooftops can also keep cities cooler in the summer. Buildings and roads absorb the sun’s heat and hold it, causing a building or neighbourhood to stay warmer longer. Plants, on the other hand, provide an enormous amount of shade. There is evidence that growing a roof or wall garden can lower a building’s energy costs. Many cities offer tax discounts to businesses with these features.

          In New York City, public schools plant rooftop gardens that can reduce heating and cooling costs. In addition to saving the school money, teachers and parents love the gardens because of their educational value - it’s a fun and healthy way for their kids to investigate the world around them. “For the children, it’s exciting when you grow something edible,” said Lauren Fontana, principal of a New York public school.

          These green spaces are also used to grow food. In recent years, rooftop gardens have slowly been included in the “local food movement”. This is based on the concept that locally grown food reduces pollution since it does not have to be transported far. Vegetables are being grown in rooftop gardens by schools, churches, neighbourhoods and even restaurants. Chef Rick Bayless serves “Rooftop Salsa” at his restaurant in Chicago, USA, using only ingredients grown in his rooftop garden. Rooftop gardens and green walls may require a bit more effort to grow and maintain. However, hard work always brings rewards, and with green spaces, the rewards are plentiful.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Vận dụng cao

What is this passage mainly about?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:450695
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
Thông hiểu

According to the passage, people _________ as cities have little space for gardens.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:450696
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 3:
Vận dụng

Why is the green wall in Madrid mentioned in the passage?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:450697
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
Vận dụng

Which is NOT mentioned as a benefit of a rooftop garden?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:450698
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
Thông hiểu

Because food can now be grown in cities, __________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:450699
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 6:
Nhận biết

The word "it" in paragraph 5 refers to _________.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:450700
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
Nhận biết

Why did Chef Bayless name his dish "Rooftop Salsa"?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:450701
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 8:
Vận dụng

What is the main idea of the last paragraph?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:450702
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com